Cipősdoboz akció

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy angol nagymama, aki, látva a világégés utáni állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, milliók követik majd, és, hogy a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá fejlődik.

A Cipősdoboz akció egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját és megszületett annak mottója: „Tízezer gyermek karácsonya”. Ez akkor még elérhetetlen álomnak tűnt…

Az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, postán vagy személyesen egy kőbányai címre, a Szeretetszolgálat szociális irodájába lehetett eljuttatni a csomagokat. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és értelmet nyert a mottó is: a hazai adakozók száma elérte a tízezret – de sajnos a rászoruló, karácsonyi ajándékban nem is reménykedő kisgyerekek ennél akkor is, ma is jóval többen vannak.

2010-re minden megyében több, és a főváros minden kerületében létesítettünk gyűjtőpontot. A csomagok egyre szebbek lettek: már nem cukrot, lisztet vagy szárazkolbászt csomagoltak piros fényes papírba… a cipősdobozokba igazi gyermek-ajándékok kerültek: szerethető plüssállat, írószercsomag, könyv vagy puzzle, baba vagy autó. A szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „Azt adja, aminek a gyermeke is örülne…”.

És, hogy kik kapják az ajándékokat? Kórházban ünneplő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos iskolában tanuló vagy csonka családban nevelkedő, a karácsony különlegességéről alig tudó gyermekei.

A Veresegyházi Baptista Gyülekezet 2015. óta tagja a Cipősdoboz akció adománygyűjtő hálózatának.

 

Hogyan vehetek részt?

 1. keress egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt
 2. döntsd el hány év körüli lánynak, vagy fiúnak szánod az ajándékod
 3. a cipősdobozt töltsd meg ajándékokkal (játékok, írószerek, higiéniai eszközök, édesség, könyv)
 4. az elkészült ajándékcsomagot csomagold be színes csomagolópapírral (külön a tetejét és külön az alját), majd ragaszd le ragasztószalaggal, vagy kösd át zsineggel
 5. a dobozta írd rá, hogy milyen korú lánynak, vagy fiúnak szánod az ajándékot (pl. “fiú 12”, vagy “lány 6”)
 6. az elkészült ajándékcsomagot december 1 és 20 között juttasd el az alábbi cipősdoboz gyűjtő helyek valamelyikére

Veresegyház Baptista Gyülekezet

 • cím: 2112 Veresegyház, Hajnal utca 2/A.
 • ügyelet vasárnap 8 és 12 óra között valamint 16 és 18 óra között
 • Kapcsolattartó: Papp Krisztina, telefon: 06208868960

Veresegyház Kálvin Téri Református Iskola

 • cím: 2112 Veresegyház, Kálvin tér 2.
 • ügyelet hétfőtől péntekig 7.40 és 16 óra között. A dobozok leadása az iskola portáján lehetséges
 • Kapcsolattartó: Papp Krisztina, telefon: 06208868960

Szada Családsegítő (Szociális Alapsegítő Központ)

 • cím: 2111 Szada, Dózsa György út 76.
 • a dobozok leadás a hivatali nyitva tartás szerint lehetséges
 • Kapcsolattartó: Pálinkás Ibolya, telefon: 06208864851